12 de outubro de 2012

Bolinhos Secos de Limão (da tia Previdência)

(scroll down for English)



Hi lindas!

Quando folheava o caderno de receitas da avó encontrei uma receita de Bolinhos da Tia Previdência, que era uma grande amiga da avó. Hoje não se dá este nome a ninguém, mas há 90 anos dava-se... ela era uma senhora alta, loura e discorria sobre qualquer assunto com imensa sabedoria. Tenho saudades dela.

A receita, escrita por mim ou pela minha irmã com a nossa letra de crianças, suscitou-me uma enorme curiosidade, não tanto por ser antiga como porque em casa da Tia Previdência faziam-se bolos para vender e por conseguinte as receitas dela eram muito respeitáveis!

Com ela aprendia-se muitos truques de pastelaria e algumas receitas geniais.

Curiosamente no tempo em que se comiam muito menos doces (e de um modo geral menos de tudo) comíamos coisas do além.

Resolvi tentar a minha sorte e os bolinhos ficaram excelentes. Como são muito rápidos de fazer e muito gostosos  aqui fica a receita.

Vejam lá os ingredientes destes bolinhos que até fazem abanar os dentes de bons que são:
  • 650g. de farinha
  • 250g. de açúcar
  • 250g. de banha
  • 50g. de manteiga
  • 3 ovos inteiros
  • raspa de 1 limão grande
  • 1 colher de chá de fermento em pó (pó Royal)

Como se faz a massa dos bolinhos?



Comecei por colocar os ingredientes secos todos na tigela e misturá-los bem. Depois os ovos inteiros e finalmente as gorduras à temperatura ambiente.



Tendi os bolos com as mãos, coloquei-os sobre uma folha de papel vegetal no tabuleiro do forno e pintei-os com ovo.






 Foram ao forno quente (180ºC) por 15 minutos e antes de desligar o forno deitei um pouco de açúcar nuns e umas passas de uva noutros.



Tenros e perfumados são uma ótima companhia para uma chávena de chá de príncipe.

Sabores de outra época!
Mom


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Aunt Previdência's Lemon Cookies



Hi darlings!

When flipping through my grandmother's notebook of recipes, I found a recipe for cookies from Aunt Previdência, who was a great friend of my grandmother. Nowadays, you don't name a child 'Previdência' (it means foresight, prudence), but 90 years ago you would... she was a tall, blonde woman and she would discourse on any subject with immense wisdom. I miss her.

This recipe, written by me or by my sister with our child handwriting, made me very curious, not as much because it was old but because at Aunt Previdência's house, cakes were made for selling, and thus her recipes were reputable!

With her we would learn many pastry tricks and some greats recipes. Curiously enough, at the time, when people ate a lot less than we do today (particularly deserts and sugary foods), we would eat things that were out of this world.

I decided to take my chances and the cookies turned out great. Because they are very quick to make and very tasty, I leave you here the recipe.

Check out the ingredients for these cookies, that are so delicious they make your teeth shake:


  • 650g of flour
  • 250g of sugar
  • 250g of lard
  • 50g of butter
  • 3 whole eggs
  • 1 big lemon's zest
  • 1 teaspoon of baking powder

How to make the cookie dough?



I started by mixing all the dry ingredients in a bowl. Then I added the eggs and finally the lard and the butter.


I kneaded the cookies with my hands, placed them on a sheet of baking paper in the oven tray and painted them with egg.




They were 15 minutes in the oven at 180 degrees Celcius (356 degrees Farenheit), and before I turned off the oven I sprinkled some sugar on some cookies and some raisins on others.


They're so tender and smell so good, and are great to go with a cup of tea.


Flavors from an epoch gone!
Mom

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